Hva er klarspråk?

1.5. Hva er klarspråk?

Betegnelsen klarspråk brukes om språk som er klart, korrekt og brukertilpasset. I Framgang kaller vi det leservennlig språk. Tekster skrevet i klarspråk er

  • lette å huske
  • raske å lese
  • lette å forstå

De fleste fagfolk er eksperter på et eller annet fagområde, men er sjelden dyktige skribenter. De proffe skribentene finner man helst blant forfattere, journalister og andre som lever av å skrive. Vi som ikke lever av å skrive, strever ofte med å formulere oss enkelt og klart. Vi kan bli usikre på hva som er akseptabel uttrykksmåte i den teksten vi skriver. Vi føler oss kanskje også presset inn i en form som er definert av virksomhetens skriftkultur. som noen ganger går på tvers av vår egen skrivestil. Dermed blir mange fagtekster tunge å lese og vanskelige å forstå.

Slik blir du bedre

Hvordan kan vi bli bedre? Ved å herme etter de proffe. Skriving er et håndverk som kan læres, og de beste læremestrene er proffe skribenter som lever av at folk vil lese det de skriver. Vi snakker om gode journalister, særlig de som skriver i løssalgsaviser som VG og Dagbladet. De har gjennom hardt arbeid og lang erfaring tilegnet seg noen knep, som vi andre kan lære av. På kursene til Framgang viser vi deg mange av disse knepene.

Hemmeligheten med å bli en dykitg fagskriver er at du hele tiden må tenke på leserne. Vi kaller det mottakerbevissthet: Hva trenger de å vite? Kan du si dette kortere uten å blli misforstått eller bli unyansert? Får du tydelig fram hva leserne skal gjøre når de har lest teksten?

Hvis du føler deg usikker på om du får dette til, kan vi trøste deg med at det ikke er så vanskelig å lære. På våre skrivekurs lærer du netttopp hvordan du formulerer deg effektivt og leservennlig!

Ikke nøl, ta kontakt for et godt tilbud!

Linker

Kunsten å skrive godt (1998)
Prosjektoppgaven - krav til utforming (2003)
Språkrådet
Ordbøker på mange språk
Bokmåls- og nynorskordboka

Fyll inn skjema så tar vi kontakt!